Best radio player

vrijdag 29 juli 2011

The Devin Townsend Project: GHOST








Eens even over een heel andere boeg gooien nu, na al dat muzikaal geweld van de afgelopen weken.
Devin Townsend komt op de proppen met GHOST. Dit 14de soloalbum oftewel het sluitstuk in een reeks van 4 kwam op de markt gelijktijdig met Deconstruction (zie bespreking iets lager). Deze zat dan ook verpakt in een slipcase samen met laatstgenoemde CD.
Dit vierde album kan beschouwd worden als een soort afkoeler na het wilde en meest harde album van Devin Townsend (Deconstruction). Zo werden de 4 albums ook aangekondigd voor het verschijnen van het eerste in de reeks. Het voorgerecht (Ki: een rockalbum met een dreigende ondertoon, waarbij constant een gevoel van onveiligheid wordt overgebracht maar Devin begeleidt de luisteraar veilig door het album), de soep (Addicted: het meest pop-achtige album waarbij Anneke van Giersbergen het beste van haarzelf geeft en zorgt voor geweldige catchy en plezante nummers, een echte aanrader, zelfs voor de niet Devin fan), het hoofdgerecht (Deconstruction: heeft ondertussen geen verdere uitleg nodig, zie lager) en nu het dessert (Ghost).
In september of oktober ergens komt de opvolger van dit album uit (simpelweg: Ghost 2) EN bij het in de brievenbus belanden van deze CD zat een barcode om nog eens extra 4 nummers gratis te downloaden die eigenlijk bij dit album horen.
Als er iemand is die ervoor zorgt dat de fans niet met hun honger blijven zitten en er in slaagt gemiddeld 2 CD’s per jaar af te leveren (tegenwoordig toch), dit jaar zelfs 3 EN tegelijkertijd kan zorgen voor kwaliteit, dan is het megamind en genie Devin Townsend wel.
Tot zover de intro die Ghost nodig had. Nu over de CD zelf.
De muziek kan beschouwd worden als een yoga-achtige ZEN CD en staat daarmee loodrecht tegenover het Deconstruction album (vandaar dat ze samen in 1 slipcase uitkwamen). Beide albums zijn eigenlijk de yin en yang van mekaar, maar moeten in hun geheel beluisterd worden met de vorige 2 albums (Ki en Addicted).
Vanaf de eerste tonen van het nummer FLY is het duidelijk dat dit album een zeer rustgevend en veilig gevoel geeft en zorgt ervoor dat de luisteraar na de voornoemde 3 albums met een gezellig gevoel kan afsluiten. Een beetje zoals de Lord of The Rings films of the Harry Potter films, het loopt allemaal wel af, niet zo goed dat de acteurs er ongeschonden uitkomen, de kijker krijgt zelfs een wrang gevoel mee maar tegelijkertijd ook een afsluiting van een heel avontuur. Dit is GHOST. De afsluiting van een heel avontuur wat door zou moeten gaan als het leven van Devin Townsend. Vandaar dat de 4 albums een beetje zijn leven moeten vertegenwoordigen met de ups en downs, de meevallers en tegenslagen, de turbulente en zotte jaren en de jaren van “verstand”. Een beetje zoals bijna ieder mensenleven verloopt, een beetje een verhaal wat ieder wel zou kunnen vertellen (met andere ingrediënten maar de kern zal zowaar bijna altijd hetzelfde zijn) en Devin heeft dit gedaan met 4 prachtige albums.
Het album GHOST is er ook een om weg te dromen en om de nekspieren en stembanden wat te ontspannen, moesten die overuren geklopt hebben met het beluisteren van Deconstruction. Ja, sorry, maar het is gewoon niet mogelijk om deze rustige plaat te bekijken zonder de voorgaande (ik denk dat dat ondertussen wel duidelijk geworden is). Na het nummer FLY komt het al even prachtige Heart Baby te voorschijn. Ondertussen is het duidelijk dat de CD niet harder zal worden dan dit. Geen bizarre dingen, zeer rustgevende geluiden, het zou verdorie een CD kunnen zijn die te koop licht in het Kruidvat, samen met van die natuurgeluiden CD’s. Het is niet zomaar een ineengeklopt dessertje, maar er is wel degelijk veel tijd en moeite ingestoken om voor een geweldige afsluiter te kunnen zorgen.
Het is echter moeilijk voor me om de knop zo snel om te draaien na voorgaande CD’s (Deconstruction, Origin’s Entity of Symphony X’s Iconoclast) maar eens die knop gedraaid is (die ook snel weer kan teruggeswitched worden) heeft men een album in handen om van te genieten. En dit keer echt wel genieten, met de ogen dicht, liggend, waardoor ik spontaan de Shavasana (of Deathpose) wil uitvoeren en dit de hele CD lang (1u en 12 minuten ZONDER de 4 extra te downloaden nummers).
En zo komen we bij het nummer Feather terecht het derde nummer (ook ingesloten in de speler bovenaan deze pagina). Een gevoel van blijdschap, wereldvrede en nog meer van dat melig gedoe overspoelt me gewoon. En daar blijf ik mee zitten, nummers aan een stuk. Het titelnummer GHOST tovert een poppy stuk tevoorschijn met engelachtig gezang op de achtergrond. Waarom krijg het gevoel dat ik nu iedereen zou willen knuffelen?!… GROUPHUG!!!
Ik denk dat ik nu best stop met verder de CD te bespreken, maar jullie zijn gewaarschuwd jongens en meisjes. Als wereldvrede zou kunnen, dan zal deze CD de aanzet gegeven hebben. Zonder twijfel DE CD met het prettigste gevoel allertijden. Be warned, be prepared and enjoy.

Tot bij GHOST 2!

(Ik zal voor de geïnteresseerden een post maken met de 4 albums met telkens het beste nummer (voor mij dan) uit ieder album).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten